Özel şeflerin göz alıcı, yalnız hayatı

Leila

Global Mod
Global Mod
Temmuz ayında, New York’lu bir ev aşçısı ve yemek şirketi olan Tashea Channell Younge, lüks bir mutfakta 15 kişilik özel bir akşam yemeği pişirmek için her ne pahasına olursa olsun Los Angeles’a uçtu. Daha sonra NFL geniş alıcısı Noah Brown ve birkaç takım arkadaşı için yemek pişirdi. Aynı ayın ilerleyen saatlerinde, gül yaprakları ve Empire State Binası manzarası eşliğinde, mum ışığında özel bir sahil akşam yemeği için New York’a geri döndü.

Arka planlar göz alıcıydı. Maaş da haklıydı. Bayan Younge bir ay içinde 12.800 dolardan fazla kazandı. Her şeyi TikTok’ta belgeledi.

Daha fazla şefin özel şef olarak kariyer peşinde koşması ve işin faydalarını duyurması nedeniyle, yemek ünlüleri çağında yeni bir sayfa çevrimiçi olarak başlıyor. Eskiden tıpkı iş gibi bu detaylar da tamamen özeldi; Şefler ve müşterileri, işlemi gizli tuttu (ve birçok şef, gizlilik anlaşmaları imzalıyor).

Ancak son aylarda TikTok ve Instagram’daki genç, güzel ve yemek meraklısı, catering ve fenomen dünyalarını keşfetmeye, özel şefler olarak günlük hayatlarının videolarını paylaşmaya, müşterileriyle lüks destinasyonlar veya Shuttle kiralama konaklama yerleri arasında seyahat etmeye başladı. ve sonrası -misafirhanelerde ücretsizdir.

Para iyi ve çok fazla yaratıcı özgürlük var. Ancak videolar her zaman işin ne kadar yalnız olabileceğini göstermiyor.

27 yaşındaki Bayan Younge, birlikte olmaktan keyif aldığı için işe alındığını biliyor. Ama aynı zamanda özel jet veya yatta olmasının tek bir nedeninin olduğunu da biliyor: yemek pişirmek.

“Bu çizgileri bulanıklaştırmak çok tehlikeli” dedi. “Sen misafir değilsin. Kesinlikle. sen onun arkadaşı değilsin Kesinlikle.”

Florida’daki bir devlet lisesinde mutfak sanatları dersi veren 28 yaşındaki Abby Cheshire, Bahamalar’da bir yatta üç yazını özel şef olarak geçirdi. Gündüzleri yemek pişiriyor ve geceleri görüntüleri düzenliyor. Zamanla, teknede zor olan, kibarca görünmez olmayı öğrendi.

“Sanırım etrafta iş arkadaşlarının olmasına alışkınlar” dedi.

Müşterilerin özel şef bulmasına yardımcı olan çeşitli ajanslar, salgının her iki grup için de bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Sadece birkaç yıl önce, özel yemek pişirme ajansı WholeSam’in kurucusu Sami Udell çaresizce şef arıyordu. Bazen konser vermek için Craigslist’e başvurdu.

Restoran şeflerinin özel şeflerin çalışmalarıyla alay ettiğini söyledi. Ancak Corona catering işini kapattığında, zengin bir aile için yemek pişirmek, kalabalık, havalandırması yetersiz bir mutfakta paket yemek pişirmek veya işsizlik yardımı toplamaktan daha güvenli, daha tatmin edici ve daha kazançlı görünüyordu.

Artık Bayan Udell, kariyer tavsiyesi arayan şef adaylarından haftada en az 10 mesaj aldığını söylüyor.

Kurucusu Daniel Wood, bir başka işe alım ajansı olan Private Chef Match’in 2018 yılından bu yana, “restoran dünyasından ayrılmayı planlayan veya hiç girmemeyi planlayan” adayların başvurularında yüzde 75 oranında bir artış gördüğünü söyledi.

Bu şefler, pandeminin ilk günlerinde, herkes gibi zenginlerin de daha çok evde yemek yediği dönemde başlayan yüksek talebi karşılıyor. Ama mayalı ekmek yapmıyorlardı; Restoran kalitesinde yemekler istiyorlardı.

Food Fire + Knives ajansının kurucusu Michael Casciello, şef işe almaya olan ilginin hızla arttığını söyledi. Şef yerleştirmesi 2019’dan bu yana iki kattan fazla arttı. 2020 itibariyle Bay Casciello’nun altı eyalette 25 şefi vardı; Şu anda 40’tan fazla eyalette 133 tane var. “Görünüşe göre yeterince hızlı işe alım yapmıyor ve genişlemiyoruz” dedi.

En son TikTok ve Instagram gönderileri, ev aşçılarının müşteri tabanını büyütmelerinin başka bir yoludur. Ayrıca videolar daha fazla şefin bu işe ilgisini çekebilir.

Ev aşçıları için faydaları gerçektir. Çoğuna restorandakinden daha iyi maaş veriliyor.

Reilly Meehan, 2021’den beri tam zamanlı olarak bir ailenin özel şefi olarak çalışıyor ve Phoenix ile Southampton, NY arasında gidip geliyor. Özel bir San Francisco erkekler kulübünde yemek yaptığında kazandığından yüzde 40 daha fazla kazandığını ve artık tüm avantajlardan yararlandığını söylüyor.

Bayan Udell, Los Angeles’taki şeflerin yılda 100.000 ila 175.000 dolar kazanabileceğini söyledi. Tatil günleriniz var. Bazıları özel şef olarak çalışmak için günde en az 500 dolar, etkinliklere ev sahipliği yapmak için ise kişi başı 150 dolardan fazla ücret alıyor.

Bay Wood, “Pandemiden önce 200.000 dolardan fazla kazanan bir şefle tanışmak oldukça nadirdi” dedi. “Artık ülkedeki en çok kazananlar 200.000 ila 300.000 dolar aralığında, ayrıca avantajlar ve ikramiyeler arasında.”

Ama baş ağrısı. onlar da gerçek. Birçok müşterinin katı beslenme kuralları vardır, diğerleri ise arkadaşlarını son dakikada davet eder.

Bir avuç NBA oyuncusunun yanında çalışan 27 yaşındaki Ashley Cunningham, “Hayır demekte zorlanıyorum” dedi. “Çünkü onların mutlu olmalarını sağlamanın benim işim olduğunu hissediyorum.”

Ve birçok şef, müşterilerin hazırlıksız gelmelerini beklediklerini söyledi. Oahu’lu bir ev aşçısı olan 25 yaşındaki Tejas Jhaveri, bir gece geç saatlerde, ertesi gün bir etkinliğe ev sahipliği yapmasını ve planlama, alışveriş ve yemek pişirme için sadece birkaç saati olduğunu soran bir kısa mesaj aldı.

“Aile dostları gibi oluyorlar ama aynı zamanda sizi meşgul ediyorlar” dedi.

Gerçek arkadaşlar arasında bu tür talepler saygısız görünebilir. Bay Jhaveri, Home Cook’un müşterileri hakkında “Sadece zamana farklı değer verdiklerini düşünüyorum” dedi.

Göçmen ebeveynleri New York’un kuzeyinde bir restoran işleten Rob Li’nin, bir milyarderin Hamptons arazisinde özel şef olarak kendi yazlık evi var. Müşterisi rahat bir insan, bu yüzden neredeyse bir oda arkadaşı için yemek pişiriyormuş gibi hissettiriyor, dedi.

Adada hayat sıkıcıdır. 26 yaşındaki Bay Li, yemek pişirme ve market alışverişi arasında, genellikle milyonlarca izlenme toplayan TikToks’u için öğle yemeği ve atıştırmalık görüntülerini düzenlemeye oyalanıyor. Ama ortam çok sessiz olabiliyor: Bazen bütün gece New York’ta arkadaşlarıyla FaceTime yapıyor.

Orta yaşlı müşterisi için “Sadece o ve ben varız” dedi ve şunu ekledi: “Yaş farkı nedeniyle çok fazla konuşmuyoruz veya etkileşimde bulunmuyoruz.” Aslında konuştuğumuz hiçbir şeyin bunu başaramayacağını hissediyorum. “

İşlerinin yanı sıra müşterileriyle birlikte yaşayan diğer şefler de sevdiklerini aylarca geride bırakmak zorunda kalıyor.

32 yaşındaki Bay Meehan, özel şef olarak yaptığı iş nedeniyle ailesini San Francisco’dan Phoenix’e taşıdığından beri, yazları kocası ve köpeği olmadan müşterisinin Hamptons’taki evinde çalışmak için seyahat ederek ve burada videolar yayınlayarak geçiriyor.

Arkadaşlarını ve ailesini ziyaret edebilir. Ama ayrılık zordur. “Yalnız olduğum ve evde sadece benim olduğum günler psikolojik olarak kolay değil” dedi.

Noah Brown için yemek pişiren özel şef Bayan Younge, müşterilerin talebi üzerine New York’tan Houston, Los Angeles veya Miami’ye uçmak için işten düzenli olarak ara veriyor.

Bayan Younge, işi nedeniyle kişisel ilişkilerinin zarar gördüğünü söyledi. Pek çok doğum gününü kaçırdı ve arkadaşları artık ondan dışarı çıkmasını istemiyor.

“Birçok insanı tanıyormuşum gibi hissediyorum ama çok fazla arkadaşım yok ve bu benim için sorun değil” dedi ve şunu ekledi: “Çok tartıştım. Pek çok kez lanetlendim. Ve söyleyebileceğim tek şey ‘Üzgünüm’.”

Takip etmek Haberler Instagram’da Yemek Pişirme, Facebook, Youtube, tik tak Ve Pinterest’te. Haber Cooking’den tarif önerileri, yemek pişirme ipuçları ve alışveriş ipuçları içeren düzenli güncellemeler alın.