En iyi Concord üzüm jölesi tarifi biraz çalışma gerektirir

Leila

Global Mod
Global Mod
Yemek anıları bazen tamamen yeni hisleri ilk kez deneyimlediğimiz anlara kadar gidebilir. Bu o hikaye değil.

2010 yazında Brooklyn’de klasik Güney rahat yemeklerine odaklanan bir restoran olan Pies ‘n’ Thighs’ta çalıştım. Görevlerimden biri o sabahki ürün siparişini günün yemeklerinin temeli haline getirmekti. Zamanla önüme çıkan meyve ve sebzeler değişen mevsimleri tanımama ve bodrum mutfağımızın dışındaki dünyayı deneyimlememe yardımcı oldu. İşte tam da mevsimin zirveye ulaştığı dönemde düz salkımlar halinde gelen koyu mor meyveler olan Concord üzümleriyle ilk kez burada karşılaştım ve Ağustos ortasında mutfak fırınları nemi neredeyse boğucu hale getirdi.

Concord üzümlerini hiç görmemiş olsam da onları tanıyordum ya da en azından çocukluğumda Lagos’ta denediğim pek çok tatlı ve içeceğin “üzüm aromasına” ne kadar benzediklerini biliyordum. Avrupa şekerlemeleri satan marketlerde bulunan üzüm jölemiz vardı ama süpermarkette hiç bu kadar lezzetli bir üzüm görmemiştim. Concord üzümleri suluydu, genellikle armutlardan daha tatlıydı ama meyveler kadar tatlı değildi. Sanki meyvenin içinde asmanın kendisinden bir şeyler varmış gibi küflü, bazen topraksı bir ton vardı. Bodrumdaki mutfakta olgun bir yığının içinden aldığım ilk numuneyi tattığımda anılarımı düzeltmek zorunda kaldım. Tamamen yapay olduğunu düşündüğüm bir tada benzeyen gerçek bir yemekti.

Gelir gelmez bu Concord üzümlerinden reçel yapılacaktı ve biz de popülaritesini yazın çok uzun süren bir pastada kullandık.

Turtanın geliştiricisi ve Pies ‘n’ Thighs’ın ortak sahibi Sarah Sanneh için, bu turta (karabiberli kısa kabuklu kabuğun içine Concord üzümü dolgusu) yetişkin boyutunda bir çocukluk dilimiydi.

Üzümler hakkında “Büyükannemin arka bahçesinde yabani olarak büyüyen bir asmadan onları yediğime dair çok hoş anılarım vardı” dedi. “Onlarla gerçekten yemek pişirmedik. Kız kardeşim ve ben onları taze sevdik ve ben de aynı derecede güzel, zengin ve üzüm tadında bir pasta istedim.

Hazırlık çalışmaları bugüne kadar restoran mutfaklarında geçirdiğim 15 yılın en canlı anılarımdan biri olmaya devam ediyor. İşte bu anlarda malzemelerin benimle en çok konuştuğunu hissettim.

Bunca yıl sonra, Concord üzümleri olgunluklarının zirvesindeyken bu jöleyi yapma zamanının geldiğini biliyorum. Bu tarif, Pies ‘n’ Thighs’ta öğrendiğim yöntemden farklı; bu yöntem, üzüm kabuklarının yumuşak iç kısmını dışarı çıkararak ayırmayı ve ardından reçel yapmak için tekrar yerine koymayı içeriyor. Üzümlerin tamamını bir tencereye suya koyup yumuşayana kadar ısıtmayı ve ardından ezmeyi içerir. Son olarak üzüm suyu çekirdeklerinden ve kabuklarından çıkarılır. Pektin, biraz limon suyu ve şeker diğer malzemelerdir.

Her bir kaşık dolusu, çocukluğun en basit ikramlarını ve yetişkinlikte bu anıları geri getiren ve tam bir daire çizen bir anı çağrıştırıyor. Tıpkı üzümlerin şekli gibi.