Tatlı ve ekşiyi hassas bir şekilde dengeleyen bir sebze çorbası tarifi

Leila

Global Mod
Global Mod
Klasik bir Lagosya biber çorbasının otsu, keskin ısırığı veya bir moqueca’nın kremalı hindistancevizi ve domates müstehcenliği gibi zıt tatları kusursuz bir şekilde dengeleyen çorbaları severim. Çorba suyunun canlandırıcı faydaları ve maafé gibi umami açısından zengin yahnilerin rahatlığı hakkında yazdım.

Özellikle uzun kış aylarında ise tatlı ve ekşinin birleştiği çorbalara bayılırım. Ve bu simetriyi elde etmek için doğru zamanda doğru malzemeleri kovalamak beni heyecanlandırıyor. Birkaç kilometre içinde narenciyeler, otlar ve acı biberler, aynı mevsimde bile farklı tatlara sahip olabilir. Bu, nihai sonucun da olacağı anlamına gelir. Ne kadar yaklaşsam da, asla aynı yemeği iki kez yapamayabilirim. Yemek pişirmeyi kısacık gösteren şeyin bir parçası.

Bu yüzden demirhindi her zaman en sevdiğim malzemelerden biri olmuştur: beni her zaman şaşırtmayı başarır. Derin notalarla canlı, demirhindi duyuları uyandırır. Asitliği, damağa hafifçe karışıp onu çevrelediğinden, ancak onu tam olarak bunaltmadığı için, asitliği sizi kıvırır. Bu inceliği seviyorum. Her zaman asiditede gevşemeyi tercih ederim, demirhindi çok iyi bir şey yapar.

Demirhindi satın alırken dikkate alınması gereken birçok seçenek vardır. Kendi pürenizi yapmak için bakla veya posa bloğu olarak bulunan tüm meyveyle başlayabilirsiniz. Kolaylık sağlamak için, kavanozda sosun ne kadar kaynatıldığına bağlı olarak farklı asit seviyelerine sahip püreler ve konsantreler de bulabilirsiniz. Tat, koku ve doku bence markadan markaya önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Aklımın mantıklı kısmı buna üzülüyor ama aklımın mutfak kısmı heyecanın burada başladığını biliyor.

Demirhindi, limon otu, zencefil ve acı biberden oluşan lezzetli bir punçla dolu bu hafif et suyu çorbasında, malzemelerin etkileşimi, onun sürekli değişen bir yemek olduğu anlamına gelir ve bu onun cazibesinin bir parçasıdır. Tarif, Sundan çorbası Sayur Asem’in en sevdiğim versiyonlarından bazılarına çok benziyor, limon otu ve havlıcan ile aşılanmış hafif tatlı Isan tarzı Tom Klong Pla suyu ve ekşi et suyunda Timor balığı. Bunlar gibi, bu çorba da çeşitlilik için harika bir temel sağlar ve rahatlığı selamlar: yılın bu zamanında marketten alabildiğim şeylerle dolu. Kök sebzeler – daikon ve tatlı patates dilimleri – yumuşayana kadar ancak hafif bir ısırık kalacak kadar uzun süre haşlanır. Yumuşak veya ipeksi tofu, malzemelerin özünü emer ve her kaşıkta ağzınızda erir.

Tamamen denge ile ilgili bir çorba. İlk kepçe hem tatlı hem de ekşidir, zahmetsizce yudumlanabilir bir et suyunu gizleyen derin ve zengin bir renge sahiptir. Dereotu ve kişniş gibi taze otlar son rötuşlardır – zekice doldurulmuş bir çorbada son bir karşılama sürprizi.