Tatlı, tuzlu ve biraz baharatlı bir matzo lapası

Leila

Global Mod
Global Mod
Pesah sekiz gün sürer ve bir, hatta iki Seder’e katılabilirsiniz. Ama kaç matzo brei yapacaksın?

Cevabınız yalnızca bir ise, o zaman muhtemelen matzo ve yumurta tabağının klasik bir yinelemesini veya arkadaşlarınız ve aileniz tarafından sevilen denenmiş ve doğru versiyonunu seçiyorsunuzdur.

Ancak, hayatınızda bir püre ile dallanacak yer varsa, fazladan matzo almaya değer bir tarifim var.

Özel olan, hem tatlı hem de tuzlu yulaf lapası severleri tatmin etmesidir: pudra şekeri veya akçaağaç şurubu ile duş yapanlar ve üzerine karabiber ve deniz tuzu serpmeyi tercih edenler. Sonra biber ekleyerek bir adım daha ileri götürüyorum.

Tuzluluk, yumurtaların üzerine serpilmiş kremsi ceplerde eriyen beyaz peynir kırıntılarından gelir. Mavi peynir, ricotta salata, rendelenmiş çedar veya Gruyère gibi diğer peynir türleri de işe yarar ve her biri yemeğe kendi benzersiz karakterini ekler. En çok neyi sevdiğinizi kullanın.

Sıcak bal spreyi tatlılık getirir ve sıcaklık sağlar. Biber karşıtı, normal balın yerini alabilir veya daha yavaş, daha tatlı bir yanma için sıcak ve normal balın bir kombinasyonunu kullanabilir.

Matzo brei’ye otlar eklemek, bu tarifteki en radikal, şok edici değişiklik olabilir. Ama dereotunun verdiği yeşil tazeliği seviyorum ve yemeği baharla daha da canlı bir şekilde bağlıyorum. Nane, maydanoz, frenk soğanı veya fesleğen gibi başka, muhtemelen daha az parçalayıcı bir bitki kullanmaktan çekinmeyin. Büyükanne iyileşecek.

Bu yulaf lapasının tatları alışılmadık olsa da, teknik tamamen geleneksel kalır: matzo yaprakları yumuşayana kadar suya batırılır ve kenarları altın rengi kahverengi olana kadar tereyağında kızartılır. Daha sonra çırpılmış yumurtalar kızgın tavaya eklenir ve katılaşana kadar pişirilir.

Matzoyu ne kadar uzun süre ıslatmaya bırakırsanız ve ne kadar çok karıştırırsanız, lapa o kadar ipeksi ve kabarık olur, hızlı ıslatma ve daha az çalkalama ise daha sıkı, çıtır çıtır bir yemek sağlar. Bazı aşçılar ıslanmayı tamamen atlar veya yulaf lapasının yumurtalara ıslanmasına izin verir ve bu yöntemler de gerçekten işe yarar.

Son olarak, matzo brei yatıştırıcı olduğu kadar uyumlu ve bağışlayıcıdır. Tüm yıl boyunca mevcut olduğu için neden daha sık matzo yapmadığımı merak ediyorum. Klasik veya yeniden ziyaret edilmiş, sekiz güne sığmayacak kadar iyi.