Noter Onaylı Diploma Ne Kadar ?

Zeynep

New member
**\Noter Onaylı Diploma Nedir?\**

Noter onaylı diploma, kişinin eğitimini ve mezuniyetini resmi olarak belgeleyen, bir noter tarafından tasdik edilen bir diplomanın kopyasıdır. Yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların veya herhangi bir eğitim programına ait diplomaların, noter tarafından onaylanmasıyla bu belge, hukuki açıdan geçerli ve güvenilir hale gelir. Bu işlem, belgenin doğruluğunu ve geçerliliğini teyit etmek amacıyla yapılır.

\Noter Onaylı Diploma Nasıl Alınır?\

Noter onaylı diploma almak için genellikle iki adım izlenir:

1. **Diplomanın Aslının Temin Edilmesi:** İlk olarak, diploma sahibinin yükseköğretim kurumundan ya da eğitim aldığı yerden diplomanın aslını temin etmesi gerekmektedir. Eğer orijinal diploma kaybolmuşsa, okuldan diploma örneği alınabilir.

2. **Noter Tasdiki:** Diplomayı temin ettikten sonra, bir noter ofisine gidilerek diploma üzerinde tasdik işlemi yapılır. Noter, diplomanın doğru ve geçerli olduğunu belirten bir onay damgası ve imza atar. Bu işlem genellikle kısa bir süre içerisinde tamamlanır.

\Noter Onaylı Diploma Ne Kadar?\

Noter onaylı diplomanın maliyeti, bağlı olunan bölgeye, noterin belirlediği ücret tarifesine ve diplomanın sayfası başına uygulanan ücretlere göre değişiklik göstermektedir. Türkiye'deki noterler, diploma tasdiki için genellikle 100 TL ile 300 TL arasında bir ücret talep ederler. Ancak, bazı durumlarda bu ücret daha yüksek olabilir, özellikle de talep edilen hizmet acilse ya da fazla sayfa gerektiriyorsa.

Noter onaylı diploma ücretleri, yalnızca tasdik işlemi için değil, ek hizmetler (örneğin, fotokopi alma, yeminli tercüme) için de ekstra ücret talep edilebilir. Ayrıca, bazı noterlere acil işlem yapılması halinde ek ücretler uygulanabilir.

\Noter Onaylı Diploma Nerelerde Kullanılır?\

Noter onaylı diplomanın kullanım alanları oldukça geniştir ve özellikle yurtdışında eğitim veya çalışma başvurularında önem kazanmaktadır. İşte noter onaylı diplomanın kullanıldığı bazı alanlar:

1. **Yurtdışında Eğitim Başvuruları:** Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler, başvuracakları üniversitelere diplomalarının noter onaylı bir kopyasını sunmak zorundadır. Bu, diplomanın orijinal ve geçerli olduğunu kanıtlayan bir işlemdir.

2. **Yurtdışında Çalışma Başvuruları:** Birçok yabancı ülke, iş başvurularında diplomanın noter onaylı bir örneğini talep eder. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika'da çalışmak isteyenler için bu belge önemli bir gerekliliktir.

3. **Yabancı Firmalarla Yapılacak İşlemler:** Uluslararası şirketlerde çalışan kişiler, diplomalarının noter onaylı olmasını isteyebilirler. Bu, şirketin işe alım sürecinde belge doğrulama ve güvenilirlik açısından fayda sağlar.

4. **Çeşitli Resmi Kurumlar:** Kamu kurumları, bazı özel sektör firmaları ve devlet daireleri de noter onaylı diplomayı resmi başvurular için talep edebilir.

\Noter Onaylı Diploma ve Apostil Arasındaki Farklar\

Noter onaylı diploma ile apostil arasında bazı önemli farklar bulunmaktadır. Apostil, özellikle uluslararası alanda geçerli olan bir belgedir ve "Hague Konvansiyonu"na taraf ülkelerde kullanılır. Noter onaylı diploma ise, yalnızca bir ülke içindeki noter tarafından tasdik edilen bir belgedir.

Apostil, bir belgenin ülke dışındaki yetkili makamlarca da geçerli sayılmasını sağlamak için ek bir onay sürecini gerektirir. Bu nedenle, yurtdışında geçerli olmasını isteyen kişiler için apostil, noter onaylı diplomanın üzerine eklenen bir hizmettir.

\Noter Onaylı Diplomayı Yeminli Tercümanla Çevirtmek Gerekir Mi?\

Noter onaylı diplomalar, yurtdışında kullanılacaksa, genellikle yeminli tercümanlar aracılığıyla çevirisi yapılmak zorundadır. Tercüman, diplomanın içeriğini doğru bir şekilde çevirir ve noter tasdikli çeviri ile birlikte belge, resmi kurumlardan onay alabilir.

Yeminli tercüman tarafından yapılan çeviriler, noter tarafından tasdik edilen orijinal belge ile birlikte sunulmalıdır. Bu, diplomanın geçerliliğini ve doğruluğunu uluslararası düzeyde sağlar.

\Noter Onaylı Diploma ve Yüksek Lisans Başvuruları\

Yüksek lisans başvuruları yapan öğrenciler de genellikle diplomalarının noter onaylı bir örneğini sunmak zorundadır. Bunun sebebi, başvuru yapılan üniversitenin diploma üzerinde herhangi bir şüpheye yer bırakmamak istemesidir. Noter onaylı diplomalar, öğrencilerin mezuniyet durumlarını doğrulamak için güvenilir bir kaynaktır.

\Noter Onaylı Diploma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular\

1. **Noter Onaylı Diploma Zorunlu Mudur?**

Noter onaylı diploma, genellikle yurtdışında eğitim ve iş başvuruları için zorunludur. Ancak Türkiye'deki bazı işverenler de, belge güvenliğini sağlamak adına noter onaylı diplomanın bir kopyasını talep edebilir.

2. **Noter Onaylı Diploma Hangi Durumlarda Gerekir?**

Noter onaylı diploma, yurtdışında eğitim, çalışma başvuruları, göçmenlik işlemleri veya diğer resmi işlemler için gereklidir. Ayrıca, bazı kurumlar, iş başvurularında belgenin doğruluğunun onaylanmasını isteyebilir.

3. **Noter Onaylı Diplomanın Geçerlilik Süresi Var Mıdır?**

Noter onaylı diplomanın belirli bir geçerlilik süresi yoktur. Ancak, bazı ülkeler ve kurumlar, belgelerin "son tarihli" olmasını isteyebilir, bu nedenle başvurular yapılmadan önce tasdikin güncel olup olmadığı kontrol edilmelidir.

4. **Diplomanın Fotokopisi Noter Tarafından Onaylanabilir Mi?**

Evet, noterler diploma fotokopilerini de onaylayabilir. Ancak, noter, fotokopinin aslının doğru bir kopyası olduğunu beyan ederek tasdik eder. Bu nedenle, ilk aşamada diplomanın aslı gereklidir.

\Noter Onaylı Diplomada Dikkat Edilmesi Gerekenler\

Noter onaylı diploma alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:

* **Belge Orijinalliği:** Diplomanın aslı her zaman gereklidir. Fotokopi işlemi sırasında, belge orijinal olmalıdır.

* **Noter Seçimi:** Noterler farklı ücret tarifelerine sahip olabilir. Bu nedenle, fiyat araştırması yapmak ve uygun bir noter seçmek önemlidir.

* **Çeviri Hizmeti:** Eğer diploma başka bir dile çevrilecekse, yeminli tercüman kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Sonuç olarak, noter onaylı diploma, eğitim ve kariyer süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle uluslararası başvurularda, diplomanın güvenilirliğini ve doğruluğunu sağlayan bu işlem, kişilerin eğitimlerini kanıtlamaları için gereklidir.