Manevi çeyizi önemseyelim

AliDayı

New member
Yazar ve aile danışmanı Hatice Kübra Tongar, senelerca anne- çocuk ve eğitim kitaplarına imza attı. yıllar daha sonra öykü kitabıyla okurlarının karşısına çıkan Tongar, Hayy Yayınları’ndan çıkan “Çeyiz” ile annelerin ailelerinden miras aldığı ruhsal transferleri okuyucuya sunuyor. Aktarılan şeyin “psikolojik çeyiz” olduğunu söyleyen müellif, kıssaya yönelmesini şu sözlerle aktarıyor: “senelerdır annelere yazıyorum bu sefer anneleri yazdım. Eğitim veren-eğitim alan formatının dışına çıkarak, tabiri caizse kürsüden inerek, ömrün ortasında anne-babadan çocuğa taşınan ruhsal çeyizleri göstereyim, bunu da hikaye karakterlerim anlatsın istedim.”

MANEVİ ÇEYİZİ ÖNEMSEYELİM

Ailelerin çocuklarının hayatında bıraktığı izlerin, onlara da kendi ailelerinden miras olduğunu söyleyen muharrir, 12 hanımın kıssasını ele alıyor. Tongar, “Anne-babaların zihninde, kültürümüzde yer etmiş ve hepimizin ananevi olarak pek önemsediği çeyiz ritüeline farklı bir pencere açmayı istek ediyorum. Maddi çeyizleri önemsediğimiz kadar manevi çeyizleri de önemseyelim. 12 farklı hanımın ailelerinden miras aldığı ruhsal transferleri, hayatlarında açtığı yaraları ve o yaraları düzgünleştirme süreçlerini okuyacağız” diyor.

Güncel problemlere de göndermeler yapan Çeyiz, okuyucuya ailelerin açtığı yaraları gösterirken, yaraların uygunlaşması için gereken reçeteyi de sunuyor. Müellif, şahit olduğu ortak yaralardan yola çıkarak güzelleşmenin kapısını aralamak istediğini söylemiş oldu.