Maggie Harrison’ın Şarap Savaşı

Leila

Global Mod
Global Mod
Harrison’ı ziyaret ettim geçen yıl, Portland’ın güneybatısındaki tepelerde kocası Michael ve iki genç çocuğuyla paylaştığı evde. Michael, esas olarak şarap şişeleri (Harrison’s dahil) için etiketler üzerinde çalışan sessiz bir grafik tasarımcıdır. Ev, çok sayıda bitki, bir plak çalar ve birçok tuhaf ve güzel eşya ile alanı paylaşan çerçeveli çocuk çizimleri ile davetkar ve yaşanabilir. Harrison’la uğraşmak, dönüşümlü olarak heyecan verici ve zordur. Çabukluğu ve anlayışlı zevki bazen cömert ve rahat olma arzusuyla çatışır ve o anlarda, iki istasyon arasında geçiş yapan bir radyo gibi kendisiyle biraz çelişiyor gibi görünür. Onu hiç tamamen hareketsiz görmemiştim, Harrison’ın büyük olasılıkla bir kayıp ve hayal kırıklığı bulacağı bir durum.

Ziyaretim sırasında yüz yüze bir harmanlama seansı için Harrison ile görüştüm. Pinot noir’lerinden 10 fıçı örneğini birleştirmeye karar verdik. Sayıyı tamamen zaman ve sağduyu nedeniyle seçtik, ancak 10 bile benim için çok fazla geldi. Her numunenin tadı ve kokusu inanılmaz derecede farklıydı, ancak beş tanesini karıştırdıktan sonra kafa karışıklığı ortaya çıktı. Bir şarabın diğerlerine yüzde kaçını ekleyeceğimi veya karışımın neden bazen aynı anda daha iyi ve daha kötü olduğunu ve sonunda damaktan etkilenen yorgunluğun mor dilimi ince farklılıklara körelttiğini anlayamadım. Bir buçuk saat içinde, su ihtiyacı dışında pek çok şeyi görme yeteneğime olan güvenimi kaybettim. Harrison rahatlamış ve tamamen kontrollü görünüyordu.

Aklındaki pek çok tadı aynı anda haritalayabilme yeteneğini sinestezisine bağlıyor. Durumun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır, ancak en az bir çalışma, sinesteziklerin serebral korteksin bölgeleri arasındaki artan bağlantı nedeniyle artan yaratıcılık yeteneklerine sahip olabileceğini ve yaratıcı kariyerleri sürdürme olasılıklarının daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Nikola Tesla, David Hockney, Duke Ellington ve Frank Ocean bunu bildirdi. “Speak, Memory”de Nabokov, çocukken alfabe bloklarıyla oynarken annesinin hastalığını paylaştığını nasıl öğrendiğini anlatıyor: “Onların bazı harflerinin benimkiyle aynı tonda olduğunu keşfettik.”

Nabokov gibi Harrison da, sayı ve harflerin renkle ilişkilendirildiği bir biçim olan grafik renk sinestezisine sahiptir ve bu, çalışmalarında özellikle yararlı olduğunu kanıtlar. Şişe örneklerini incelerken, beyni her bir sayıyı farklı, canlı bir renge dönüştürüyor, ta ki önündeki şaraplar koyu kahverengi, turuncu ve Prusya mavisi tonlarından oluşan bir palet haline gelene kadar ve bunları, istediği şeyi çağrıştıran son bir kompozisyonda birleştiriyor. bunu “duygusal şeffaflık” ve “yoğunluk ile hafiflik arasında mükemmel bir gerilim” olarak tanımlıyor. Sinestezisi, bu ezici miktarda duyusal veriyi kafasında bir renk paleti olarak depolamasına ve “dile çevirmek zorunda kalmadan duyusal alemde tutmasına” izin veriyor.

Onları diğer birçok şarap üreticisinden ayıran, gözlemlediğim titiz harmanlama süreci, Harrison’ın bazı insanları çileden çıkarmasının da nedenidir. İşlemleri, zanaatlarının temel ilkelerinden birini ihlal ediyor: terör. Terroir, gevşek bir şekilde “yer duygusu” olarak çevrilebilen Fransızca bir kelimedir. Bir bağı etkileyen her faktöre atıfta bulunur: toprak bileşimi, iklim, yükseklik, drenaj ve hatta çevredeki flora ve fauna. Şarap dünyasında bu kavram bir felsefe haline geldi. İdeal bir şarap üreticisi, kişisel bir vizyonun peşinden koşan bir yaratıcı değil, yalnızca, sorumluluğu üstlenmeden önce vicdani, büyük ölçüde bağımsız çalışma yoluyla şaraplarının bireysel konumların inceliklerini ifade etmesini sağlamak olan bir ülkenin yöneticisidir. gelecek nesle. Bu felsefenin etkisi artar ve azalır. 1980’lerde ve 1990’larda, zamanının en etkili şarap eleştirmeni Robert Parker’ın hayranlıkla “meyve bombaları” olarak adlandırdığı yoğun meyvemsi, pürüzsüz ve çok alkollü şaraplara olan talep arttıkça, “terroir” tüketiciler ve şarap garsonları için moda bir kelime haline geldi. içmek için daha karmaşık ve incelikli şeyler arayanlar.