Herkesin pişirebileceği doyurucu bir İrlanda ekmeği

Leila

Global Mod
Global Mod
İlk kez İrlanda'nın Cork kentindeki Ballymaloe Aşçılık Okulu'ndan kahverengi ekmek yediğimde, öğrenciye hoş geldin öğle yemeğindeydim.

Menü basitti: Okulun bulunduğu çiftliğe 15 dakikalık yürüme mesafesindeki Ballycotton Körfezi'nden haşlanmış Poole karidesleri eşliğinde ekmek somunları. Okulun kurucu ortağı Darina Allen odanın içinde vızıldıyor, bizi kalın ekmek dilimlerine mayonez veya tereyağı sürmeye ve küçük karidesleri üstüne yığmaya teşvik ediyordu. Tüm bunların sessiz lüksü baş döndürücüydü ama özellikle özel hissettiren şey sade kahverengi ekmekti -cevizli, pek tatlı ve hâlâ sıcaktı.

Bayan Allen, “Bu tarif, mayalı ekmek pişirmenin zamanını ve gizemini ortadan kaldırıyor” dedi. “Bu bir yaşam hediyesi.” Mayayı ılık su ve biraz şeker pekmeziyle karıştırdı, köpürttü, sonra karışımı tam buğday unu ile karıştırdı, hızla kabarmasını sağladı ve pişirdi.

Beslenme uzmanı Doris Grant'in, erzak kullanımını kolaylaştırmak için II. Dünya Savaşı sırasında yarattığı Grant somununun bir uyarlaması. Somun, sandviç ekmeğinden daha az kabarık ve sodalı ekmekten daha az kekimsiydi, mayalanma yoktu ve Danimarka rugbrod'una oldukça benzemesine rağmen ne yoğun ne de ekşiydi.

Zamanla Bayan Grant'in tarifi İrlanda'ya ulaştı ve Darina'nın kayınvalidesi ve bir han ve restoran olan Ballymaloe House'un şefi Myrtle Allen'ın eline geçti. Myrtle Allen 2018'de öldü, ancak Ballymaloe mutfakları 40 yıldır olduğu gibi her gün bu ekmekten 20 somun üretmeye devam ediyor.

Ballymaloe'nin yirmi yıldır pasta şefi olan JR Ryall, “Tamamen elleçlemeyle ilgili olan İrlanda soda ekmeğinin aksine, bu ekmekte hiçbir hile veya sır yok” dedi. “Bu, yemek için harika bir şeyle sonuçlanan basit bir süreç.”

Aşçılık okulu öğrencileri ve Ballymaloe House misafirleri tarifi evlerine götürdüler ve şimdi dünyanın her yerinde pişiriyorlar. Eski bir öğrenci olan Lily Starbuck, bunu Fishers Island, NY'deki West End adlı kafesinde satıyor. Bu yaz ilk dersi olarak Ballymaloe esmer ekmeğini kullanarak bir yemek pişirme dersi vermeyi planlıyor: “İnsanlar bunun ne kadar kolay olabileceğini gördükten sonra satışlarda bir düşüş olacağından endişelenmiyorum” dedi. “Bunun yerine bunu, insanların tekrar mutfağa girip yemek yemesini sağlayacak bir zafer olarak görüyorum.”

Burada gösterilen versiyon iki saatten kısa sürede mükemmel ekmek yapar. Son derece düşük beceri-sonuç oranıyla, onlarca yıldır fırıncılar ve fırıncı olmayanlar arasındaki ayrımı ortadan kaldırıyor.

Ballymaloe artık bu ekmeği çiftlikte yetiştirilen buğdaydan pişiriyor ve Bayan Allen bunu ev yapımı tereyağı ve Camembert ile servis ediyor.

“Prada el çantasına ihtiyacım yok” dedi. “Benim için bu gerçek bir lüks.”