Bir Maestroya Uygun Cheesecake

Leila

Global Mod
Global Mod
Geçen yılın kışının sonlarında, 1996’dan beri New York Filarmoni Orkestrası’nın üyesi olan Maria Kitsopoulos, sırtında bir çello ve elinde bir Rubbermaid kutusuyla provaya geldi. İçine küçük kareler halinde ev yapımı peynirli kek doldurmuştu, lezzetli dolgu iki kat milföy hamuruyla bir arada tutulmuştu. “Müzisyenler bedava yemeği sever” dedi bana. “Bu kutuyu görüyorlar ve koşarak geliyorlar.”

İlk oyunların sahne ustasına ve sahne görevlilerine gitmesini sağladı. (“Sana yastık bulan onlar,” dedi.) Ardından, sahneye çıkmadan hemen önce, son kareleri konuk şef yardımcısına, koyu buklelerinden oluşan bir haleyle Venezuelalı süperstar Gustavo Dudamel’e verdi. 2009’da Los Angeles Filarmoni’yi devraldı ve o zamandan beri onu yıldızlığa taşıdı.

Yemek tarifi: Sopapilla cheesecake çubukları

Küçük hediyesinin soyunma odasında yanmasına izin verip vermeyeceğini bilmiyordu. Ancak o akşam konserin sonunda, Schumann’ın Dördüncü Senfonisi’nin bitişine doğru yapılan heyecanlı yarıştan sonra ve seyircilerin uğultusu arasında Dudamel çello bölümüne döndü, onlara bir başparmak işareti verdi ve dudaklarıyla, ” Harika bir cheesecake.” .

Anlaşılan hiç unutmamış. Şubat ayında, hem klasik müzik dünyasında hem de halk tarafından saygı duyulan, hatta Hollywood Walk of Fame’de kendi yıldızını kazanan eşsiz bir kişilik olan Dudamel’in New York’un müzik ve sanat yönetmeni olacağı açıklandı. 2026’da Filarmoni. (Trompet sesleri!) Haber’da bildirildiği üzere, Dudamel gelecekteki meslektaşlarıyla buluşmak için Lincoln Center’a döndüğünde Kitsopoulos, Kitsopoulos’a cheesecake’lerinin kıtayı geçme kararında önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Kesinlikle Filarmoni’deki güçler, Dudamel’i batı kıyısından uzaklaştırmak için birçok ayartmaya katlanmıştı. Ama sonunda, farkı yaratan mütevazi bir cheesecake miydi? Filarmoni ile düzenli olarak çalan Amerikan Yaylı Kuartet’in bir üyesi olan kızımın çello öğretmeni Wolfram Koessel’e döndüm. “Şu cheesecake’i duydun mu?” diye mesaj attım.

Dudamel çello bölümüne döndü ve ağzından, “Harika cheesecake,” dedi.
Telefon hemen çaldı. Kitsopoulos’un Koessel’in yakın arkadaşı olduğu ve altı yıl önce Colorado, Vail’de bir festivalde çalarken aynı cheesecake’i pişirdiği ortaya çıktı. Onu da hiç unutmadı. Kitsopoulos’un yanlışlıkla onu yakmasına rağmen – “boyu”, daha sonra sorduğumda içini çekerek söyledi – Koessel’in o zamanlar 8 yaşındaki kızı, hala sahip olduğu en iyi cheesecake olduğu konusunda ısrar ediyor.

Ne tür bir cheesecake yanmaya ve zafere dayanabilir, hem çocukların hem de dünyanın bilgelerinin anılarına kazınır? Malzemelerin listesi kısa: dolgu için sadece krem peynir, şeker ve vanilya özü. Ve kabuk nazikçe ikna edilmedi ve üzerinde çalışılmadı. Bir tenekeden çıkıyor: bir bükülme ile dışarı çıkan hilal hamur – “Açmak çok eğlenceli” dedi Kitsopoulos – açılıyor, pişerken kabarık hale geliyor ve bir şekilde zengin, sütlü saflığı yakalamak için hassas bir şekilde tasarlandı. Yağlı tereyağı (hamur bunun yerine bitkisel yağ içerse bile).

New Jersey’de büyümüş olan Kitsopoulos’un bilmediği, bir Güneybatı geleneğine rastlamıştı: peynirli kek ve sopapilla karışımı, küçük yastıklar haline gelene kadar sıcak yağa batırılmış hamur parçaları ve üzerine sık sık tarçınlı şeker serpilip servis ediliyordu. ballı Sopaipillas olarak da telaffuz edilen sopapillas’ın kökenleri Latin Amerika’ya kadar izlenebilir – bu kelime muhtemelen bir ortaçağ İspanyol-Arap konuşma dili olan Mozarabic’ten gelir – ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bir zamanlar Meksika’nın bir parçası olan bölgelerine kadar uzanır. 2003 yılında Teksas, sopaipilla’yı resmi devlet pastası (strudel ile birlikte) ve “ortak Teksaslı kültürel kimliğinin çok sevilen bir parçası” olarak kısaca ilan etti. “Sopapilla cheesecake”, 2004’ten 2013’e kadar Teksas ve Oklahoma’da Şükran Günü haftasında Google’da en çok aranan yemekti. Oklahoma Eyalet Üniversitesi, web sitesinde, görünüşte sayısız çevrimiçi tariften biri olan bir tarif bile sunuyor.

Kitsopoulos, Taste and Tell blogunun yazarı Deborah Harroun tarafından geliştirilen Pillsbury’den bir tarif aldı. Çellist birkaç ayarlama yaptı: biraz daha az şeker ve çok daha fazla tarçın. Müzik gibi yemek pişirmek de disiplin ve hassasiyet gerektirir, ancak mutfakta Kitsopoulos en az seçici olan fırıncıdır ve ölçmekten daha fazlasını takdir eder. Pillsbury, tepe hamurunu önce parşömen kağıdına yuvarlamayı tavsiye ettiğinde, üzerine tokat atıyor. “Ben o kadar kesin bir insan değilim,” dedi gülerek. “Pantolonun oturma yerinin yanından uçarak geçiyorum. Bazen fırında bir şey olduğunu unutuyorum.”

Genç Finli maestro Klaus Mäkelä Aralık ayında şehre geldiğinde -“aynı oğlum gibi görünüyor” dedi- ona kek hediye etti. “Sekiz tane vardı,” diye hatırladı şaşkınlıkla. “Konuk şeflere yeterince yiyecek verdiklerini sanmıyorum.”

Yemek tarifi: Sopapilla cheesecake çubukları