Sude
New member
1 Aylık Sigorta Parası Kaç TL? (Ve Neden Bu Kadar Canımızı Yakıyor?)
Arkadaşlar selam!
Bugün sabah kahvemi içerken sigorta primlerime baktım, sonra kahve bardağına baktım, sonra tekrar sigortaya… derken bardağa tekrar baktım çünkü gözüm dolmuştu. Hani “güvenli gelecek için sigorta yaptırın” diyorlar ya, ben şu an güvenli gelecek falan değil, bugünü nasıl geçireceğimi düşünüyorum!
Ama gelin şu konuyu biraz eğlenceli şekilde konuşalım. Çünkü belli ki ağlayarak ödeyeceğimiz bu paraları bari güle güle tartışalım!
---
Erkeklerin Yaklaşımı: “Kardeşim Ben Bir Plan Yaptım!”
Erkek forumdaşlar bilir, konu para olunca içlerinden anında bir “stratejist” çıkar.
“Bak şimdi dostum,” der biri, “eğer sigortayı 1 ay yatırıp 11 ay yatırmazsan, yıllık maliyetin ortalamasını düşürüyorsun, çünkü enflasyon oranına göre gelecek yılın primi daha az etkileniyor…”
Yani adam 30 günlük sigortayı anlatırken ekonomi profesörüne dönüşür!
Bir diğeri hemen ekler:
“Benim dayı var, kendi işyerinde sigorta gösteriyor, 30 gün değil 10 gün yatırıyor, 20 günü de halasının oğlunun kuzeni üstleniyor. Mis gibi sistem.”
Yahu siz CIA ajanı mısınız, bu kadar stratejik zeka fazla!
Ama ne olursa olsun, erkek tayfa bu işe daima “maliyet – kazanç” tablosuyla bakıyor. Excel’de pivot tablo açıp “bir aylık sigorta – 2025 tahmini kümülatif etki” diye grafik çıkarıyorlar.
Sonra biri çıkıp diyor ki:
“Benim hesabıma göre bu parayı Dogecoin’e yatırsak emekli olmadan önce Mars’a bilet alırız.”
Yani herkesin bir planı var ama hiçbiri Sosyal Güvenlik Kurumu’na güvenmiyor.
---
Kadınların Yaklaşımı: “Sigorta mı? Önce Kendimize Bakalım Canım!”
Kadın forumdaşlar bu konuda daha empatik, daha ilişkisel yaklaşıyor.
Bir hanımefendi yazmış:
“Ben prim ödemesini kendim için değil, çocuklarımın geleceği için yapıyorum. En azından bir güvence olur.”
Diğer hemen cevap veriyor:
“Kesinlikle katılıyorum canım, ama ben geçen ay ödedim, bu ay ödemeye param yetmedi. Sigorta benden vazgeçmeden ben ondan vazgeçtim.”
Forumda anında duygusal bir bağ kuruluyor, bir yandan kahkaha, bir yandan içten bir dayanışma.
Ve işte o anda biri geliyor ve diyor ki:
“Sigorta şirketiyle toksik bir ilişkim var. Her ay ayrılmaya karar veriyorum ama sonra ‘ya başıma bir şey gelirse?’ diye barışıyorum.”
Kadın tayfa olaya daha duygusal ama bir o kadar da gerçekçi yaklaşıyor:
“Bir aylık sigorta parasına artık kuaföre bile gidilmiyor, bari saçlarımızı da sigortalasınlar.”
E haklı! Hayat sigortası var, trafik sigortası var, neden “moral sigortası” olmasın?
---
1 Aylık Sigorta Parası Neye Göre Değişiyor?
Bu kısım biraz teknik ama gülmeden geçmek imkânsız.
Bir aylık sigorta parası, asgari ücretle birlikte değişiyor. Yani devlet, “asgari ücret arttı” dedikçe bizim de gözyaşlarımız otomatik olarak artıyor.
2025’te ortalama bir sigorta primi 6.000 TL civarında.
Ama işin komiği şu: Sigortayı yatıran kişi emekli olduğunda o parayla alacağı maaş… bazen bir Netflix üyeliği kadar bile etmiyor!
Bir forumdaş şöyle yazmıştı:
“Ben 25 yıldır prim ödüyorum, SGK bana ‘moral olarak sen emeklisin’ diyor ama maaş olarak değil.”
---
Forum Stratejileri: Sigorta mı, Tasarruf mu, Yoksa Dua mı?
Bazı erkekler hemen “mantık çerçevesi” açıyor:
“Bakın beyler, 6.000 TL prim yatırmak yerine bu parayı faize koyarsan…”
Ama cümle bitmeden biri araya giriyor:
“Faize koyarsan haram kardeşim!”
Başka biri diyor:
“Bitcoin alsak?”
Bir diğeri:
“Bitcoin de çöktü, bari altın alalım, o da çalınır.”
Sonunda biri yazıyor:
“En güzeli dua etmek, sigorta niyetine sabah namazı.”
Forumda kahkaha tufanı.
Kadın tarafı ise konuyu hemen pratiğe döküyor:
“Ben komşunun kızına sigorta yaptırdım, kız şimdi doğum iznindeyken maaş alıyor. Bak işte yatırımın dönüşü bu!”
Diğeri hemen soruyor:
“Peki o kızın sigortası hangi paketti canım, ben de öyle yaptırayım?”
Sonra bir anda konu "sigortadan doğum parası nasıl alınır?" başlığına evriliyor.
Forumda bilgi, kahkaha ve dayanışma el ele!
---
Sigortasız Yaşam: Cesaret mi, Çaresizlik mi?
Sigorta yatırmayanlar da hemen sesleniyor:
“Benim sigortam yok ama kalbim sağlam.”
Yahu güzel kardeşim, kalbin sağlam da cebin risk altında!
Bir diğeri yazıyor:
“Ben sigorta yaptırmadım, evren beni koruyor.”
Başka biri ekliyor:
“Evren değil, ev sahibi koruyor, kira günü gelince hemen hatırlatıyor.”
Ve en son biri yazmış:
“Sigortasız çalışıyorum ama her sabah kahveyle B12 alıyorum, o da bir çeşit sağlık sigortası.”
Forum gülmekten yıkılıyor!
---
Sonuç: Sigorta Parası mı Öderiz, Mizah Parası mı?
Bir ayda sigortaya 6.000 TL verirken içimiz acıyor ama düşünün:
O parayla hem geleceği güvence altına alıyoruz hem de forumda böyle kahkahalar atıyoruz.
Belki de asıl “sosyal güvenlik” bu paylaşımlar; çünkü hepimiz aynı dertten muzdaribiz ama birlikte gülüyoruz.
Sonuçta hayat bu, sigorta yatmazsa moral bozulur; moral bozulursa da kahkaha atmak şart!
O yüzden sevgili forumdaşlar, siz ne düşünüyorsunuz?
Bir aylık sigorta parasını öderken “geleceğe yatırım” mı diyorsunuz yoksa “bugünün acısı” mı?
Yorumlarınızı bekliyorum, kahveniz soğumadan yazın da biraz gülelim şu sistemin acı tatlı yanlarına!

Arkadaşlar selam!
Bugün sabah kahvemi içerken sigorta primlerime baktım, sonra kahve bardağına baktım, sonra tekrar sigortaya… derken bardağa tekrar baktım çünkü gözüm dolmuştu. Hani “güvenli gelecek için sigorta yaptırın” diyorlar ya, ben şu an güvenli gelecek falan değil, bugünü nasıl geçireceğimi düşünüyorum!

Ama gelin şu konuyu biraz eğlenceli şekilde konuşalım. Çünkü belli ki ağlayarak ödeyeceğimiz bu paraları bari güle güle tartışalım!
---
Erkeklerin Yaklaşımı: “Kardeşim Ben Bir Plan Yaptım!”
Erkek forumdaşlar bilir, konu para olunca içlerinden anında bir “stratejist” çıkar.
“Bak şimdi dostum,” der biri, “eğer sigortayı 1 ay yatırıp 11 ay yatırmazsan, yıllık maliyetin ortalamasını düşürüyorsun, çünkü enflasyon oranına göre gelecek yılın primi daha az etkileniyor…”
Yani adam 30 günlük sigortayı anlatırken ekonomi profesörüne dönüşür!
Bir diğeri hemen ekler:
“Benim dayı var, kendi işyerinde sigorta gösteriyor, 30 gün değil 10 gün yatırıyor, 20 günü de halasının oğlunun kuzeni üstleniyor. Mis gibi sistem.”
Yahu siz CIA ajanı mısınız, bu kadar stratejik zeka fazla!

Ama ne olursa olsun, erkek tayfa bu işe daima “maliyet – kazanç” tablosuyla bakıyor. Excel’de pivot tablo açıp “bir aylık sigorta – 2025 tahmini kümülatif etki” diye grafik çıkarıyorlar.
Sonra biri çıkıp diyor ki:
“Benim hesabıma göre bu parayı Dogecoin’e yatırsak emekli olmadan önce Mars’a bilet alırız.”
Yani herkesin bir planı var ama hiçbiri Sosyal Güvenlik Kurumu’na güvenmiyor.
---
Kadınların Yaklaşımı: “Sigorta mı? Önce Kendimize Bakalım Canım!”
Kadın forumdaşlar bu konuda daha empatik, daha ilişkisel yaklaşıyor.
Bir hanımefendi yazmış:
“Ben prim ödemesini kendim için değil, çocuklarımın geleceği için yapıyorum. En azından bir güvence olur.”
Diğer hemen cevap veriyor:
“Kesinlikle katılıyorum canım, ama ben geçen ay ödedim, bu ay ödemeye param yetmedi. Sigorta benden vazgeçmeden ben ondan vazgeçtim.”
Forumda anında duygusal bir bağ kuruluyor, bir yandan kahkaha, bir yandan içten bir dayanışma.
Ve işte o anda biri geliyor ve diyor ki:
“Sigorta şirketiyle toksik bir ilişkim var. Her ay ayrılmaya karar veriyorum ama sonra ‘ya başıma bir şey gelirse?’ diye barışıyorum.”

Kadın tayfa olaya daha duygusal ama bir o kadar da gerçekçi yaklaşıyor:
“Bir aylık sigorta parasına artık kuaföre bile gidilmiyor, bari saçlarımızı da sigortalasınlar.”
E haklı! Hayat sigortası var, trafik sigortası var, neden “moral sigortası” olmasın?
---
1 Aylık Sigorta Parası Neye Göre Değişiyor?
Bu kısım biraz teknik ama gülmeden geçmek imkânsız.
Bir aylık sigorta parası, asgari ücretle birlikte değişiyor. Yani devlet, “asgari ücret arttı” dedikçe bizim de gözyaşlarımız otomatik olarak artıyor.
2025’te ortalama bir sigorta primi 6.000 TL civarında.
Ama işin komiği şu: Sigortayı yatıran kişi emekli olduğunda o parayla alacağı maaş… bazen bir Netflix üyeliği kadar bile etmiyor!
Bir forumdaş şöyle yazmıştı:
“Ben 25 yıldır prim ödüyorum, SGK bana ‘moral olarak sen emeklisin’ diyor ama maaş olarak değil.”

---
Forum Stratejileri: Sigorta mı, Tasarruf mu, Yoksa Dua mı?
Bazı erkekler hemen “mantık çerçevesi” açıyor:
“Bakın beyler, 6.000 TL prim yatırmak yerine bu parayı faize koyarsan…”
Ama cümle bitmeden biri araya giriyor:
“Faize koyarsan haram kardeşim!”
Başka biri diyor:
“Bitcoin alsak?”
Bir diğeri:
“Bitcoin de çöktü, bari altın alalım, o da çalınır.”
Sonunda biri yazıyor:
“En güzeli dua etmek, sigorta niyetine sabah namazı.”
Forumda kahkaha tufanı.

Kadın tarafı ise konuyu hemen pratiğe döküyor:
“Ben komşunun kızına sigorta yaptırdım, kız şimdi doğum iznindeyken maaş alıyor. Bak işte yatırımın dönüşü bu!”
Diğeri hemen soruyor:
“Peki o kızın sigortası hangi paketti canım, ben de öyle yaptırayım?”
Sonra bir anda konu "sigortadan doğum parası nasıl alınır?" başlığına evriliyor.
Forumda bilgi, kahkaha ve dayanışma el ele!
---
Sigortasız Yaşam: Cesaret mi, Çaresizlik mi?
Sigorta yatırmayanlar da hemen sesleniyor:
“Benim sigortam yok ama kalbim sağlam.”
Yahu güzel kardeşim, kalbin sağlam da cebin risk altında!

Bir diğeri yazıyor:
“Ben sigorta yaptırmadım, evren beni koruyor.”
Başka biri ekliyor:
“Evren değil, ev sahibi koruyor, kira günü gelince hemen hatırlatıyor.”
Ve en son biri yazmış:
“Sigortasız çalışıyorum ama her sabah kahveyle B12 alıyorum, o da bir çeşit sağlık sigortası.”
Forum gülmekten yıkılıyor!
---
Sonuç: Sigorta Parası mı Öderiz, Mizah Parası mı?
Bir ayda sigortaya 6.000 TL verirken içimiz acıyor ama düşünün:
O parayla hem geleceği güvence altına alıyoruz hem de forumda böyle kahkahalar atıyoruz.
Belki de asıl “sosyal güvenlik” bu paylaşımlar; çünkü hepimiz aynı dertten muzdaribiz ama birlikte gülüyoruz.
Sonuçta hayat bu, sigorta yatmazsa moral bozulur; moral bozulursa da kahkaha atmak şart!
O yüzden sevgili forumdaşlar, siz ne düşünüyorsunuz?
Bir aylık sigorta parasını öderken “geleceğe yatırım” mı diyorsunuz yoksa “bugünün acısı” mı?
Yorumlarınızı bekliyorum, kahveniz soğumadan yazın da biraz gülelim şu sistemin acı tatlı yanlarına!