hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler ?

Berk

New member
Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler: "Yediğimiz, Yedireceğimiz"

Tamam, kabul ediyorum, ilk hamilelik haberini aldığımda içimden bir çığlık attım. Bir yanda mutluluk, diğer yanda bir panik… Çünkü hemen aklıma gelen ilk şey, "Peki ya kilo alırsam?!" Bunu her kadının düşündüğünü biliyorum, aranızda yazının başında gülümsediğinizi görür gibiyim. Kilo almak, bu dönemin her anında bizleri gülümsetmeyen bir konu gibi olsa da, belki de en güzel yanlarından birisi... Ama bu kilo artışının nereye gittiği de çok önemli! Yani, ‘bebeğin sağlıklı büyümesi’ adına kilosunu artıracak yiyecekler, elbette biraz farklı.

Bir de, biliyorsunuz, erkekler bu konuda hep çözüm odaklı. Yani "Daha fazla ye, kilo alacaksın, senin sağlığın da önemli," gibi önerilerle, bizim ağzımıza tatlı kaçıran bir tavır sergiliyorlar. Neyse ki, biz kadınlar her durumda empatik yaklaşıyoruz, değil mi? Ama gelin, biraz eğlenelim ve bu önemli konuyu keyifli bir şekilde ele alalım.

Duygusal Yatırım: Kilo Almak İçin "Sevdiğimiz Yiyecekler"

Evet, hamilelik, bir nevi "kendi sağlığına ve bebeğine yatırım yapma" dönemi. Ama bunu yaparken, yediğimiz her şeyi de dikkatle seçmek gerekiyor. Aksi halde, mutfakta eskiyi hatırlatan o kabarık poğaçalarımızı tek bir çırpıda yiyebiliriz, sonra da bu "yatırım"ı bir şekilde bulamamış olabiliriz. Neyse ki, bazı yiyecekler var ki, doğrudan bebeğin kilosuna etki ediyor.

Örneğin, avokado! Tam bir hamilelik süperbesini! Kilo aldırıcı olduğu kadar, kalp sağlığını koruyan tekli doymamış yağlarla dolu. Evet, belki biraz pahalı ama sonuçta bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sağlıyoruz, değil mi? Bir parça ekleyin, kahvaltınıza veya salatanıza… Üzerine tuz ve zeytinyağı eklemeyi unutmayın. Düşünsenize, sabahları bir dilim avokado, o kadar leziz ki. Hem kilo aldırıyor hem de sağlıklı kalıyorsunuz. "Bebeğe kilo aldırıyor, ben de kendime iyi bakıyorum" şeklinde çok anlamlı bir döngüye girmiş oluyorsunuz.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: "Daha Fazla, Daha Fazla!"

Evet, şimdi de o çok bilinen “Erkek” yaklaşımına gelelim. Erkekler, genellikle "Yeterince yedin mi?" diye sorar. Burada bir strateji vardır, sevgili okuyucular! Eğer erkeklerin çözüm odaklı bakış açılarını analiz edersek, çoğu zaman "Daha fazla ye!" cümlesiyle karşılaşırız. İşte en tipik bir hamile erkek örneği: "Bebeğin sağlıklı büyümesi için, daha fazla yemen lazım! O yüzden, şimdi de tatlıyı yiyorum. Yedin mi, yemediysen sana da getireyim!” Tabii, bu kadar tatlı düşkünü olmamalı ama... Her kadın bu durumda “Acaba yeterince besleniyor muyum?” diye düşünmez mi? Ah, erkeğin çözüm önerileri, her zaman pratik olur.

Gerçekten, erkeklerin stratejik yaklaşımı bize bazen yardımcı olsa da, biraz abartılı olabiliyor. Fakat endişelenmeyin, bebeğinizin kilo almasını destekleyecek pek çok sağlıklı ve leziz yiyecek var. Bunları saymak gerekirse, fındık ve ceviz müthiş seçenekler. Hem sağlıklı yağlar açısından zengin hem de beyin gelişimi için harika! Cevizin içindeki omega-3 yağ asitleri, sadece bebeğin zihinsel gelişimi için değil, sizin de ruh halinizin düzelmesine katkı sağlar. O yüzden erkeğinizin "Daha fazla ye!" diyen yaklaşımına biraz da kendi sağlığınızı düşünerek, yön verebilirsiniz. :)

Kadınların Empatik Yaklaşımları: "Bebeğim İçin En İyisini İstiyorum"

Kadınlar bu konuda biraz daha... empatik diyebiliriz. Yani, evet, hepimiz en sağlıklı olanı tercih etmek istiyoruz, ama aynı zamanda tatlılar da göz kırpıyor! Bu yüzden, mesela hamileliğin ilk aylarında canınız ne kadar tatlı isterse, ona da duyarsız kalmamalısınız. Evet, o meşhur yulaf ezmesi! Üzerine taze meyveler, biraz da tarçın serpin, harika bir tatlı yapmış olursunuz. Bebeğinizin kilo alması adına sağlıklı bir atıştırmalık, işte karşınızda!

Hem de bu tür yiyecekler, sizi aşırı tatlı krizlerinden de korur. Belki de bu yüzden kadınlar, hamilelik sırasında daha duygusal bakış açısıyla bakıyorlar her şeye. "Bebeğim için en iyisini istiyorum" düşüncesi, bazen tatlı krizlerini bastırmayı sağlıyor. Kadınlar daha çok duygusal ve ilişkisel bir yaklaşım sergileyebilirken, erkeklerin "Daha fazla ye!" yaklaşımı bazen dengede tutulmalı.

Toplumsal Yaklaşımlar: Gıda ve Hamilelikte Yargıların Kökleri

Bir yandan da, gıda ve hamilelik konusundaki toplumsal yaklaşımlar ve yargılar dikkatlice ele alınmalı. Hamilelik, sadece kadının değil, çevresindeki insanların da "iyi niyetli" gözlemleriyle şekilleniyor. Çoğu zaman, anneler, babalar ya da arkadaşlar, sizin ne yemediğinizle ilgili yorumlar yapabiliyorlar. “Tatlı yeme, iyi değil!” diyenler olabilir. Bunu göz ardı etmenin gerekliliği çok net; çünkü her kadının ve bebeğin beslenme ihtiyacı farklıdır.

Sizce bu süreçte daha fazla yemenin veya dengeli beslenmenin önemi hakkında toplumda daha fazla bilinç yaratılmalı mı? Ne tür yiyecekler bebeğinizin sağlıklı gelişimine katkı sağladı?

Hamilelikte kilo almak, sadece fiziksel bir süreç değil, duygusal ve toplumsal olarak da bir yolculuktur. Yediğiniz her lokma, yalnızca sizin değil, aynı zamanda bebeğinizin sağlığına da dokunur.