‘Bizi Unuttular’: Mülteci Statüsü Beklerken

CaKiR

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON — Ahmed Mohamed Aden, sekiz yıldır Somali’den kaçarken geride bıraktığı oğullarına kavuşmaya çalışıyor.

Yasal olarak yerleştirildiği Wisconsin’deki göçmenlik savunucularından yardım istedi. Birleşmiş Milletler mülteci dairesine tonlarca evrak gönderdi. Çocuklarıyla genetik bir ilişki paylaştığını kanıtlamak için DNA örnekleri gönderdi ve bunun işlemeyi hızlandıracağını umdu.

Ancak bu ayın başlarında, başvurularının hâlâ beklemede olduğunu, şiddet ve zulümden kaçan ve Amerika’da sığınacak bir yer bulmayı uman bir yığın insan arasında sıkışıp kaldığını öğrendi.

“Yapabileceğim her şeyi yaptım,” dedi duygusal bir Bay Aden, davasına atanan sosyal hizmet görevlisi, çocuklarının yakın zamanda Milwaukee’de kendisine katılmayacağını açıklarken, başını ellerinin arasına aldı. “Denedim.”

Hükümet tahminlerine göre, ABD mülteci sistemindeki gecikmeler ortalama beş yıl veya daha uzun sürdüğü için, Bay Aden’in oğulları arafta yaşayan binlerce insan arasında yer alıyor.

Ortalama bekleme süresi, Trump yönetiminin Amerika Birleşik Devletleri’ni mültecilerden ve diğer göçmenlerden izole etmek amacıyla mülteci programını mahvetmeden önce kabaca iki yıldı. Ve koronavirüs pandemisi, birçok ABD büyükelçiliğini operasyonlarını kapatmaya veya kısıtlamaya zorlayarak vakaların daha da fazla yedeklenmesine izin verdi.

Biden yönetiminin Ukrayna ve Afganistan’daki krizlerden kaçanlara öncelik vermesi nedeniyle, yıllardır boru hattının içinde olan insanların çoğu, giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradılar ve hattın gerisine itildiklerini söylüyorlar.

Lutheran Göçmenlik ve Mülteci Dairesi başkanı Krish O’Mara Vignarajah, Biden yönetiminin Trump yıllarından miras kalan aşırı yüklenmiş bir sistemle çalıştığını anladığını söyledi.

Ama sabrının tükendiğini söyledi.

Bayan Vignarajah, “Yönetimde, Trump yönetiminin altyapıyı nasıl yok ettiğini kabul etmemize rağmen, bunun çok daha uzun bir bahane olamayacağı bir noktadayız” dedi. “Çünkü hayatlar yönetimin adım atmasına bağlı.”

Mülteci programını yeniden inşa etme sözü veren Başkan Biden, geçen yıl yönetimini işlem sürelerini altı aya indirmeye yönlendiren bir yürütme emri çıkardı.

Oğulları hala Milwaukee’de kendisine katılamayan Somalili bir mülteci olan Ahmed Mohamed Aden, “Yapabileceğim her şeyi yaptım” dedi. Kredi… The New York Times için Taylor Glascock

Ancak geçen ay Kongre’ye sunulan bir raporda Beyaz Saray, Ukrayna ve Afganistan’dan kaçan yaklaşık 180.000 kişiye geçici koruma sağlama çabasının “önemli bir zaman ve kaynak tahsisi gerektirdiğini” ve “programın yeniden canlanmasını engellediğini” kabul etti. Geçen hafta yönetim, bölünmüş ülkelerinden kaçmak isteyen 24.000’e kadar Venezuelalıya benzer bir statü sunacağını, hatta sınırı geçenlerin çoğunun Bay Trump tarafından uygulanan bir pandemi dönemi kuralına göre sınır dışı edileceğini söyledi.

Değişim, Somali, Eritre ve Myanmar gibi ülkelerde umutsuz koşullarda yaşayan insanların daha da uzun bekleme olasılığıyla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. The New York Times tarafından elde edilen Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, sistemin boru hattında bu yaz itibariyle seyahat için temizlenmeyi bekleyen 76.000’den fazla müstakbel mülteci vardı.

Afganistan’dan Raporlama

• Taliban Altında Bir Yıl: Bir yıllık aşırılık yanlısı yönetim, Afganlar, özellikle de kadınlar için hayatı alt üst etti. Bir fotoğrafçı sarsıcı değişiklikleri yakaladı.
  • Kabil’in Düşüşü İçinde: 2021 yazında Taliban, dünyayı şok eden bir hızla Afgan başkentini ele geçirdi. Muhabirimiz ve fotoğrafçımız buna tanık oldu.
  • Devriyede: Bir grup Times gazetecisi Kabil’de bir Taliban polis birimiyle 12 gün geçirdi. İşte gördükleri.
  • Yüz yüze:Afganistan’da deniz piyadesi olarak görev yapan bir Times muhabiri, daha önce savaştığı bir Taliban komutanıyla röportaj yapmak için geri döndü.
Ohio, Columbus’taki bir yeniden yerleşim kurumunda vaka yöneticisi olan Mulugeta Gebresilasie, halihazırda Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan mültecilerin, sevdikleri kamplarda yerinden edilmiş insanlar için can çekişirken kendilerini cezalandırılmış hissettiklerini söyledi.

Bay Gebresilasie, “Birdenbire yeniden yerleşim kurumları Afgan halkına odaklandı” dedi. “Afrikalı mülteciler bana ‘Bizi unuttular. Bunca yıldır bekliyorduk.”

ABD mülteci sistemi, yerinden edilmiş kişilerin Amerika Birleşik Devletleri’nde koruma bulmaları için kanuni bir yol sağlamak üzere tasarlandı. Başvuru sahipleri Birleşmiş Milletler, ABD büyükelçiliği veya kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından tavsiye edilmeli, yurtdışındaki Amerikan konsolosluk memurlarıyla görüşmelere tabi tutulmalı ve başarısız eyaletlerde temin edilmesi zor veya imkansız olabilecek belgeleri toplamalıdır: doğum belgeleri, evlilik sertifikaları, seyahat belgeleri, okul kayıtları. Ayrıca kapsamlı tıbbi ve güvenlik incelemesinden geçerler.

Yerleştirildikten sonra, mülteciler DNA veya ilişkilerinin başka kanıtlarını sağlayarak yakın akrabalarının Amerika Birleşik Devletleri’nde kendilerine katılmaları için dilekçe verebilirler. Akraba daha sonra seyahat için onaylanmadan önce bir ABD yetkilisi tarafından bir büyükelçilikte röportaj yapacaktı.

Ancak milyonlarca insan, geleneksel mülteci programı dışında Amerika Birleşik Devletleri’ne kabul ediliyor ve kaynakları yıllardır bekleyenlerden yönlendiriyor.

Kısmen Florida ve Teksas gibi Cumhuriyetçi devletlerin bazılarını öfkeyi kışkırtmanın bir yolu olarak Martha’s Vineyard gibi liberal kalelere gönderme kararları nedeniyle rekor sayılarda sınırı geçen göçmenlere çok dikkat edildi.

Bu göçmenler, evde zulme uğrayacaklarını kanıtlayabilirlerse sığınma hakkı alabilirler; aksi takdirde sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalırlar. ABD’nin, sığınma taleplerinin değerlendirilmesi için kabul edilecek veya sınır dışı işlemlerine tabi tutulacak kişileri sınır dışı etmesine izin veren, Başlık 42 adlı Trump dönemi halk sağlığı önlemi temelinde bir milyondan fazla kişi geri çevrildi.

Özel durumlarda, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, diğer ülkelerden gelen kişilere, ülkeye girmelerine izin veren ancak otomatik olarak yeşil kart veya vatandaşlık vermeyen bir kanuni aracı olan “şartlı tahliye” verebilir. Bay Biden yönetiminin Afganistan, Ukrayna ve şimdi de Venezuela’dan gelen birçok mülteci vakasında yaptığı şey budur.

Başkan ve kıdemli yardımcıları Trump yönetiminin göçmenlik karşıtı gündemini nasıl gevşeteceklerini tartışırken bile, Biden yönetimi son iki yılda aşırı yük altındaki mülteci sistemini yeniden inşa etmek için bazı adımlar attı. Bay Biden, özellikle ABD’nin güney sınırındaki endişelerin rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte, göçmen politikalarına yönelik Cumhuriyetçi saldırılarla ilgili endişelerini dile getirdi.

Teksas’ın güney sınırına gelen göçmenler, Sınır Devriyesi tarafından işlenmeyi bekliyor. Amerika Birleşik Devletleri’ne Meksika’dan giren sığınmacılar, mülteci sınırına dahil değildir. Kredi… The New York Times için Kirsten Luce

Beyaz Saray, Obama yönetimi için göçmenlik sorunları üzerinde çalışan eski bir WordPress geliştiricisi olan Andrew Nacin’i bu çabaya öncülük etmesi için seçti. Bay Nacin, Beyaz Saray’ın dijital hizmetlerini düzene sokuyor ve Afganlara ve Ukraynalılara yardım etmek için bu mücadeleden öğrenilen bazı dersleri uygulamaya çalışıyor.

Ekibi, şu anda Afganlar ve Ukraynalılar için kullanılan ve özel vatandaşların ABD’ye taşınmak isteyen mültecilere sponsor olmasına izin veren bir programı genişletmeyi planlıyor.

Yetkililer ayrıca, Afganlara yardım etmek için acil müdahaleden sonra modellenen, mültecilerin tıbbi muayenelerini, mülakatlarını ve güvenlik taramalarını her adım arasında yıllarca beklemek yerine birlikte yapmalarını sağlayacak daha verimli bir başvuru sistemi geliştiriyorlar.

Yönetimin yaklaşık 400 mülteci memuru tutma hedefi varken, Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri tarafından sağlanan verilere göre şu anda sadece 240 mülteci memuru var.

Başkan, Bay Trump’ın mültecileri kabul etme sınırlarını tersine çevirmek için bir kampanya vaadini yerine getirmeye kararlı olduğunu söyledi. Yönetim kısa süre önce Kongre’ye, geçen yılki ile aynı seviyede, en fazla 125.000 kişi olan mülteci sayısı için yıllık üst sınır belirleyeceğini bildirdi.

Bay Trump, aksine, sınırı 15.000 olarak belirledi, bu, mülteci programı tarihindeki en düşük seviye.

Mülteci sayıları, yalnızca ABD’de yasal olarak yeniden yerleştirilen kişileri içerir; Örneğin, Meksika’dan sınırı geçen sığınmacılar sınıra dahil değildir. İnsani şartlı tahliye ile gelen Ukraynalılar, Afganlar veya Venezüellalılar da öyle değil.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri, kısmen, birikmiş işlerin üstesinden gelmek için yeterli personele sahip olmadığı için, 125.000 kişilik sınıra ulaşmaya bile yaklaşmadı.

2021’in sonunda ABD, mülteci programının kuruluşundan bu yana en düşük sayı olan sadece 11.411 mülteciyi saymıştı. Dışişleri Bakanlığı’na göre, Biden yönetimi geçtiğimiz mali yılda yaklaşık 25.400 mülteciyi yeniden yerleştirdi.

Röportajlarda, üst düzey yönetim yetkilileri, gelecek yıl hedeflerine ulaşamayacaklarını söyledi.

Bazı başvuru sahipleri için süre doldu.

Eritreli bir dul olan Redi Rekab, Etiyopya’da mahsur kalan iki genç çocuğu için Columbus, Ohio’da kendisine katılmak üzere dört yıldan fazla bir süre önce başvurdu. Aile DNA’yı teslim ettikten sonra yeniden bir araya gelmelerinin yakın olduğunu düşündü.

Neredeyse iki yıl sonra, davalarında hiçbir hareket olmamıştı. Oğlu Tiferi sabırsızlandı.

Birkaç hafta önce, 54 yaşındaki bir depo işçisi olan Bay Rekab, Libya’ya ulaştığını ve ileriye dönük seyahat için bir kaçakçıyı tıslamak için paraya ihtiyacı olduğunu söyleyen oğlundan bir telefon alınca şoke olduğunu söyledi. Bay Rekab, belirsiz bir deniz yolculuğuna çıkmak yerine, Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni bir başlangıç yapmak için onay için biraz daha beklemeye oğlunu ikna etmeye çalıştığını söyledi. Avrupa’da gelecek.

Bay Rekab, “ABD, çocuklarımı getirmeme yardım etmedi” dedi. Ama çok kısa sürede Afganistan ve Ukrayna’dan gelenleri onayladılar. ABD’nin bize değer vermediğini gösteriyor.”

Milwaukee’ye döndüğümüzde, Bay Aden, şimdi 21 ve 22 yaşında olan oğullarının, Amerika Birleşik Devletleri’nde inşa ettiği hayatta büyük bir boşluğu temsil ettiğini söylüyor. Somali’den ayrıldığında bebeklerdi ve sekiz yıl önce onları Amerika Birleşik Devletleri’ne getirme sürecini başlattığında genç gençlerdi. Bütün çocukluklarını özlemişti.

Bay Aden, Amerika Birleşik Devletleri’ne gelmek için onay beklerken Uganda’da doğan 13 yaşındaki kızı Aisha, kardeşleriyle henüz görüşmedi.

“Biraz umudumu kaybettim,” dedi. “Ve gelmeyeceklerini hissediyorum.”

Bayan Rashid, 5 yaşındaki kızının sık sık gökyüzündeki uçakları işaret ettiğini ve babasının nihayet gelip gelmeyeceğini sorduğunu söyledi. Kredi… The New York Times için Taylor Glascock

Etnik temizlik kampanyasıyla karşı karşıya kalan bir azınlık grubu olan 32 yaşındaki Rohingya Müslüman Feroza Binti Abdul Rashid, 2021 yazında Milwaukee’ye geldi, ancak kocası henüz Amerikan makamları tarafından sorgulanmadı bile.

Bayan Rashid, bir tercüman aracılığıyla, 5 yaşındaki kızının sık sık gökyüzündeki uçakları işaret edeceğini ve babasının nihayet gelip gelmeyeceğini soracağını söyledi. Geçen hafta babasını WhatsApp’tan aradı ve onu uçurması için ona 2 dolar göndereceğini söyledi.

“Her zaman diyor ki: ‘Sadece babama ihtiyacım var. Başka bir şeye ihtiyacım yok” dedi Bayan Rashid.