2024 evde bakım Parası Ne Kadar ?

Sarp

New member
Sistemli Düşünce Nedir? Felsefeye Mizahi Bir Yolculuk

Selam sevgili forumdaşlar,

Hepimizin hayatında bir noktada “Keşke biraz daha sistemli düşünseydim” dediği anlar olmuştur. Mesela markete gidip ekmek yerine çikolata ve cipsle dönmek… Ya da sevgilinize “Ben hallederim” deyip sonra bilgisayar kablolarını birbirine dolamış halde bulmak. İşte tam da bu anlarda felsefi bir kavram olan *sistemli düşünce* devreye giriyor. Ben de bu yazıda, konuyu hem bilimsel hem de bol kahkahalı bir dille ele almak istedim.

Sistemli Düşünce: Kısaca Nedir?

Felsefe açısından sistemli düşünce, olaylara bütünsel bakabilme, neden-sonuç ilişkilerini kurabilme ve parçaları bir araya getirerek daha büyük resmi görebilme yeteneği. Basitçe anlatmak gerekirse:

* Sistemli düşünce = olayların mantıksal puzzle’ını çözmek.

* Sistemli düşünce yok = “Puzzle’ın parçalarını kedi mi yedi acaba?” diye düşünmek.

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı

Forumda erkek üyeler genelde şöyle düşünebilir:

* “Sistemli düşünceyi kullanarak beş yıllık hedefler çıkarırım, Excel tabloları yaparım, hatta gerekirse evlilik teklifini bile PowerPoint sunumuyla planlarım.”

Strateji burada zirve yapıyor. Adam daha kahvesini içmeden SWOT analizi yapmış: Güçlü yanlar, zayıf yanlar, fırsatlar, tehditler… Ama iş sevgilisine çiçek seçmeye geldiğinde tüm sistem bozuluyor.

Kadınların Empatik Bakışı

Kadın forumdaşlar ise işin duygusal boyutunu gündeme getiriyor:

* “Sistemli düşünce sadece mantık değil, ilişkilerin uyumunu gözetmek demektir. İnsanların hislerini de hesaba katmadan hangi sistem çalışabilir ki?”

Mesela sevgilisiyle tartışırken kadın diyor ki: “Sen sistemi kurmuşsun ama kullanıcı deneyimini düşünmemişsin canım.” İşte bu noktada sistemli düşünce sadece mantık değil, kalbin ritmine de kulak vermek oluyor.

Günlük Hayatta Sistemli Düşünce Örnekleri

1. **Sabah hazırlanma:**

* Sistemli düşünce: Önce kahvaltı, sonra giyinme.

* Sistemsiz düşünce: Önce gömleği ütüle, sonra tostun üstüne ütüyü koy.

2. **Forum yazısı yazmak:**

* Sistemli düşünce: Başlık, giriş, gelişme, sonuç.

* Sistemsiz düşünce: Önce sonuçtan başla, sonra kahve iç, sonra kediyi sev, sonra konuyu unut.

3. **İlişkilerde:**

* Sistemli düşünce: Önce konuş, sonra çözüm bul.

* Sistemsiz düşünce: Önce trip at, sonra nedenini unut, sonra “Sen bilirsin” de.

Felsefi Katkılar: Kant, Descartes ve Çamaşır Makinesi

* Descartes der ki: “Düşünüyorum, öyleyse varım.”

* Sistemli düşünce der ki: “Düşünüyorum, sonra plan yapıyorum, sonra liste hazırlıyorum, sonra unutuyorum.”

* Kant’a göre akıl düzenlidir ama pratikte çamaşır makinesini karıştırıp deterjan yerine yumuşatıcı döken komşu amcaya bakınca, sistemin bazen hata verdiğini görüyoruz.

Beklenmedik Alanlarda Sistemli Düşünce

* **Mutfakta:** Tarif kitapları aslında sistemli düşüncenin eseridir. Ama “göz kararı” kültürümüz buna direnir.

* **Futbolda:** Teknik direktör sistem kurar, oyuncu “içimden geldi” diye röveşata dener.

* **Forumlarda:** Bir başlık açılır, konu sistemli şekilde ilerler… sonra biri gelir “Arkadaşlar bu arada kedim doğurdu” yazar.

Tartışmaya Açık Sorular

* Sizce sistemli düşünce daha çok matematiksel zihinlere mi hitap eder, yoksa empatiyle de gelişebilir mi?

* Günlük yaşamda sistemli düşünceyi en çok nerede kullanıyorsunuz? (İş, aşk, forumda moderatörlük?)

* Sizce sistemli düşünceyi fazla abartmak bizi robotlaştırır mı, yoksa tam tersi hayatı kolaylaştırır mı?

Sonuç: Sistem Kur, Ama Mizahı Unutma

Sistemli düşünce, felsefenin ciddi tarafıyla hayatın komik tarafını buluşturan bir kavram. Bir yandan mantıklı adımlar atmamızı sağlıyor, bir yandan da her adımda biraz insan kalmayı öğretiyor. Çünkü sistem ne kadar mükemmel olursa olsun, içinde insan varsa biraz karışıklık ve bolca kahkaha da olacaktır.

Peki forumdaşlar, sizce “sistemli düşünce” hayatımızın hangi alanında en çok gerekli? Ve dürüst olun: Son ne zaman gerçekten sistemli düşündünüz, yoksa hâlâ marketten ekmek yerine çikolata mı alıyorsunuz? 😄